Ondanks dat het gebruik van een elektrische fiets steeds populairder wordt, neemt het gevaar van dit vervoersmiddel stevig toe. Omdat e-bikes zeer eenvoudig op te voeren zijn kunnen ze veel harder dan de toegestane 25 kilometer per uur. Sommige e-bikes kunnen zelfs opgevoerd worden tot maar liefst 50 kilometer per uur.
Illegaal opvoeren
De Amerikaanse e-bike producent Super73 maakt het bijzonder makkelijk om bepaalde elektrische fietsen op te voeren met behulp van een speciaal ontworpen app. Met deze app kun je de snelheid van de fiets instellen tot maximaal 45 kilometer per uur, een stuk harder dan toegestaan dus.
Door onder andere deze app neemt het snelheidsverschil tussen een normale en een elektrische fiets toe en stijgt de kans op een ongeval. Om deze reden wil de Fietsersbond dat er harder wordt opgetreden tegen het opvoeren van elektrische fietsen. Zij vinden dat apps waarmee je je fiets kan opvoeren verboden moet worden en dat het opvoeren zelf onmogelijk gemaakt zou moeten worden.
Gevaar op de weg
Veel mensen met een elektrische fiets maken misbruik van de mogelijkheden die de app biedt. Zo rijden deze mensen veel te hard in de bebouwde kom en zijn zij niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor anderen. Uiteraard zijn er ook mensen die geen gebruik maken van de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Het ministerie vindt hierdoor dat het verhaal twee kanten heeft. Aan de ene kant vinden zij dat mensen op hun eigen terrein gewoon gebruik mogen maken van de functies die de app biedt. Aan de andere kant zijn zij ervan overtuigd dat deze mogelijkheden kunnen leiden tot gemakkelijk en illegaal gebruik op de openbare wegen. Het ministerie vindt het goed dat de politie hierop handhaaft omdat het de verkeersveiligheid verslechterd.
Vooral in grote steden zoals Amsterdam zijn de e-bikes ontzettend populair. Hier is het namelijk verplicht om een helm te dragen wanneer je op een snorfiets rijdt en is het verboden om op fietspaden te rijden. De inwoners van Amsterdam zien deze illegaal opgevoerde elektrische fietsen dus als een vervanger van de snorfiets.
Omdat het gevaar op de fietspaden door de opgevoerde e-bikes is gestegen is het belangrijk om een fiets passend te verzekeren. Bij het verzekeren van een fiets wordt er niet alleen gekeken naar het type fiets maar ook naar het gedrag van de fietser. Mocht de aantrekkingsfactor van de fiets relatief hoog zijn is de kans op diefstal ook een stuk hoger. Zo werkt dat ook bij de verschillende types van fietsen. Een mountainbike heeft meer kans op schade dan een stadsfiets. De verzekering van een mountainbike zal daarom ook duurder zijn dan die van een stadsfiets. Door te kijken naar het type fiets kunnen de reparatiekosten bij eventuele schade worden ingeschat. Benieuwd naar de beste fietsverzekering? Klik dan hier: fietsverzekeringen vergelijken.
Toch snel van A naar B?
Wil je je toch snel van A naar B kunnen verplaatsen? Dan is, in plaats van een illegaal opgevoerde e-bike of een snorfiets, de populaire speed pedelec een ideale uitkomst. Dit is een elektrische fiets waarbij het verplicht is om een helm te dragen en om binnen de bebouwde kom tussen de auto’s te fietsen. Bij een speed pedelec is een kenteken verplicht. Het is belangrijk om deze speed pedelec goed te verzekeren. Op de volgende pagina kun je eenvoudig speed pedelec verzekeringen vergelijken.
Niet verzekerd
Zodra een elektrische fiets opgevoerd is, is deze niet meer verzekerd en zal geen één verzekeringsmaatschappij de eventuele schade op deze fiets dekken. Om er makkelijk en snel achter te komen welke verzekering het best past bij uw elektrische fiets is er een speciale tabel opgesteld die fietsverzekeringen vergelijkt. Op de volgende pagina kun je simpel en snel e-bike verzekeringen vergelijken.