Fietsendiefstal wordt door de vingers gezien

Dat fietsendieven hebben vrij spel , stellen de ANWB, Univé en andere verzekeraars. Fietseigenaars zijn vogelvrij, aangezien de overheid, gemeenten en politie weigeren er iets aan te doen. Daarom worden polissen alsmaar duurder en strenger.

Dure fietsen steeds lastiger te verzekeren

Fietsen zijn tegenwoordig al erg duur. Denk hierbij aan een Urban Arrow of een andere luxe e-bike; vaak loopt de prijs al in de duizenden euro’s op. Naast deze torenhoge aanschafprijs kost een fietsverzekering in de grote steden ook al gauw 50 euro per maand. Niet alleen zijn de premies met tientallen procenten gestegen, maar fatbikes krijgen sowieso al geen dekking meer. Daarnaast stellen verzekeraars voor andere e-bikes vaak een gps-tracker en een tweede slot verplicht.

Het wordt alsmaar strenger, zo besloot ENRA om Urban Arrow-bakfietsen in twaalf gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht, niet langer te verzekeren. Volgens de ANWB wordt het verzekeren van dure bakfietsen in grote steden voortaan strenger in de gaten gehouden. “Dat proces is in gang gezet,” aldus woordvoerder Klaas Kregel.

Strengere verzekeringsmaatregelen voor dure fietsen

Verzekeraar Kingpolis overweegt om het verzekeren in risicovolle gebieden opnieuw tegen het licht te houden. Volgens directeur Henk Winters zullen meer Urban Arrow-eigenaren zich bij hen melden na het besluit van ENRA. “Mensen die hun fiets veilig binnen kunnen stallen, zeggen hun polis steeds vaker op vanwege de hoge kosten. Wij blijven daardoor achter met de klanten die het grootste risico vormen. Dit is haast niet meer rendabel te verzekeren.”

Ook Univé neemt maatregelen. Sinds 1 maart is een tweede slot verplicht voor alle e-bikes, waar dit eerder alleen gold voor fietsen vanaf 3.500 euro, aldus woordvoerder Wouter Meijering. Daarnaast start Univé in april een proef waarbij klanten korting krijgen als ze een goedgekeurde gps-tracker laten installeren. “Zo’n systeem kost 275 euro, maar dat is inclusief drie jaar opsporing.”

Fietsendieven laten gestolen waar ‘afkoelen’

Verzekeraars zien zich genoodzaakt om strenger op te treden. “Fietsendiefstal is allang geen kleinschalig probleem meer,” stelt Rogier Eenkhoorn van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Volgens hem werken georganiseerde bendes op bestelling en demonteren ze fietsen binnen enkele uren in speciale ‘omkatstraten’. “Vaak vinden we alleen de weggegooide gps-trackers nog terug.”

Diefstal van dure fietsen neemt toe

Fietsendieven richten zich steeds vaker op dure e-bikes en bakfietsen, vooral merken zoals Gazelle en Urban Arrow. Veel van deze fietsen worden via Telegram-groepen op bestelling verkocht, vaak ook naar het buitenland. Een bakfiets van 5000 euro heeft vaak dezelfde beveiliging als een goedkopere stadsfiets. Jaarlijks loopt de schade op tot 700 miljoen euro, met bijna 90.000 aangiften in 2023, maar naar schatting zijn er 900.000 slachtoffers. Ondanks de toename in diefstallen, krijgt het probleem steeds minder prioriteit van de overheid. Recent stopten de ministeries van Justitie en Infrastructuur met overleg, en het CCV ontvangt geen subsidie meer.

Politie maakt fietsdiefstal geen prioriteit

De politie geeft aan dat fietsdiefstal geen prioriteit heeft. Robbert Salomé van de landelijke korpsleiding zegt dat de kans op actie bij een gestolen fiets minimaal is, omdat misdrijven zoals straatroof prioriteit hebben. Toch raadt hij aan altijd aangifte te doen, vooral als er een patroon van diefstallen is. Verzekeraars nemen zelf maatregelen, zoals het ontwikkelen van een dashboard met informatie over risicovolle fietslocaties en merken, en betere registratie van framenummers. Ex-ENRA-directeur Douwe Boeijenga merkt op dat voor criminelen het stelen van e-bikes meer de moeite waard is dan woninginbraak.

Het belang van fietsverzekeringen vergelijken

Gezien de stijgende diefstalcijfers en de strengere eisen van verzekeraars, is het tegenwoordig essentieel om je fiets goed te verzekeren. Een fietsverzekering vergelijken kan helpen om de beste dekking en prijs te vinden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zeker als je een dure e-bike of fatbike hebt, is het belangrijk om een verzekering te kiezen die past bij je fiets en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Een fatbike verzekeren is essentieel, omdat deze fietsen vaak meer risico lopen door hun waarde en specifieke eigenschappen. Door goed te vergelijken, kun je ervoor zorgen dat je verzekerd bent tegen diefstal en andere schade, zonder onnodig veel te betalen.