Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen is: “Wat is een ART-2 goedgekeurd slot en welke moet ik kopen?” We hebben daar in onze veelgestelde vragen al kort antwoord op gegeven. In dit artikel gaan we daar nog iets verder op in én zetten we beste goedgekeurde sloten voor je op een rij.
Wanneer je je fiets wilt verzekeren tegen diefstal zal de verzekeraar in de meeste gevallen van je eisen dat je de fiets op slot zet met een goedgekeurd slot (indien deze buiten staat in ieder geval). Is dat niet het geval en wordt je fiets gestolen, dan krijg je niets vergoed. Belangrijk dus om dit voor- of direct na het afsluiten van je fietsverzekering te regelen. Overigens wordt ook steeds vaker vereist dat je fiets met het goedgekeurde slot ergens aan vast is gemaakt, zoals een lantaarnpaal of hek. Ongeduldig? Bekijk dan hier direct de top 3 ART goedgekeurde fietssloten.
Wat is een goedgekeurd fietsslot?
Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van een goedgekeurd fietsslot wanneer dit slot normaal gesproken voorkomt dat een fiets gestolen kan worden. Verzekeringstechnisch ligt het iets anders: in dat geval gaat het erom dat de verzekeraar heeft aangegeven welke sloten hij accepteert als goedgekeurde sloten. In de meeste gevallen zal een slot met het ART-2 keurmerk voldoen aan de eisen van de verzekeraar. Overigens worden er door sommige verzekeraars (zoals Qover Me) ook sloten van andere keurmerken geaccepteerd, zoals FUB of Sold Secure Silver. Aangezien het ART keurmerk in Nederland het meest wordt gehanteerd, laten we andere keurmerken in dit artikel buiten beschouwing. Je vindt de exacte voorwaarden van iedere verzekeraar in de polisvoorwaarden.
Wat is een ART-2 goedgekeurd fietsslot?
Het ART keurmerk is vastgelegd door de stichting ART waarin bekende partijen als BOVAG en ANWB deelnemen. Het doel van deze stichting is het verhogen van diefstal preventie. En een van de manieren waarop dat kan is door goede sloten. De stichting laat (fiets)sloten uitgebreid testen en wanneer een product slaagt voor de test, krijgt zij een goedkeuring. Er wordt dan een aantal sterren aan toegekend. In het geval van fietssloten, zijn 2 sterren ofwel ART-2 als voldoende veilig bevonden. Echter, soms is het slim (of verplicht door de verzekeraar) om voor een slot met 3 sterren te kiezen, zoals in steden waar veel fietsen (ebikes) worden gestolen. Sloten met 4 of 5 sterren zijn bedoeld voor scooters en brommers.
Wat is het beste ART-2 goedgekeurde fietsslot?
ART-2 gekeurde fietssloten zijn er in diverse modellen, zoals een kettingslot, het welbekende Axa slot of kabelslot. Er zijn zoveel smaken dat je zelf zal moeten beslissen wat het beste bij je past. Meestal geldt: hoe veiliger, hoe minder gebruiksgemak. Zo is een dik kettingslot zeer veilig, maar dien je ook overal een zwaar slot mee naar toe te nemen. Een Axa slot is makkelijk en snel in gebruik, maar je fiets kan nog weggehaald worden.
Volgens de fietsersbond is de beste oplossing “een ringslot in combinatie met een los kettingslot van minimaal 85 centimeter zodat je hem altijd aan de ‘vaste wereld’ vast kunt maken”. Zij deden een uitgebreide slotentest, bekijk die hieronder.
De best geteste kettingsloten volgens de fietsersbond zijn:
Abus Iven
De Abus Iven is een 2 sterren ART slot van 85 cm, in een kunststof hoes en kost rond € 45,- Soepel, makkelijk in gebruik en toch zeer sterk.
Abus Ivy
De Abus Ivy is de grote broer van Abus Iven, beschikt over schakels van maar liefst 10 mm dik en heeft dan ook een ART 3 sterren beoordeling. Het is dan ook geen lichte jongen met z’n 2,4 kg. Je koopt ‘m voor ongeveer € 80,-.
Beste ringslot: Axa Defender
Mocht je voor een combinatie van een ringslot met een plug-in kabel of ketting willen kiezen, dan is de Axa Defender de beste keuze.